fbpx

Annyiszor hallottuk ezt a kifejezést. Hallottunk a királylányról, aki azt mondta az édesapjának, hogy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót!
Már a népi hagyományokban is fontos szerep jutott neki! Mégis manapság annyira a mértékletességre hívja fel a figyelmet a tudomány. Még az iskolák menzáján is lecsökkentették a mennyiséget! A gyerekek panaszkodnak is eleget, hogy sótlan az étel! A kamaszok pedig, ha tehetik, inkább gyorsétkezdékben fogyasszák el az ebédjüket, vagy egyéb más módon oldja meg a család a tinik étkezését, mert, hogy a menzai étel ehetetlen – szerintük.

A só elvonása viszont nem biztos, hogy jó ötlet! Sőt egyes kutatások azt mondják, hogy többek között az agy megfelelő működéséhez is jelentős mennyiségű NaCl-ra van szükség! Akkor miért együnk belőle kevesebbet?
Mondjuk talán azért, mert a bolti só, nemcsak NaCl-ot tartalmaz, hanem egyéb más sókat, például: csomósodás gátló szerként feltüntetett sárgavérlúg – sót (kálium – ferro – cianidot), ami veszélyes méreg! – tudtam meg Dr. Weixl Várhegyi Lászlótól. Aki összeesküvés elméletet feltételez!
Talán éppen ennek hatására, sokan kezdtek el használni az utóbbi időben himalája sót. Ez egyrészt nagyon költséges, másrészt felröppentek a hírek, hogy hamisítják, méghozzá egyszerű asztali só beszínezésével. Amit könnyen el is tudok képzelni! Az emberi találékonyság határtalan!
Jómagam is, a himalája só őrület után, most már egy ideje tengeri sót használok. Gondoltam, abban vannak ásványi anyagok (jód, stb.) és ténylegesen azt tartalmazza! Meg is néztem a napokban is, ahogy annak idején szintén, hogy valójában mit tartalmaz. Azt írta, hogy tengeri sót, illetve található benne E 536 csomósodás gátló anyag. Ez szöget ütött a fejemben! Rákerestem az interneten, hogy mi az E 536? Sárgavérlúg – só!!! Hát mégis… A %-ot nem is írták oda, pedig a magyar szabvány szerint 97%-ot nem haladhatja meg! Mondjuk, én a legkisebb százalékban sem szeretném fogyasztani ezt a mérget, így is jut a szervezetbe épp elég máshonnan…
Jelenleg erdélyi, adalékmentes sót használok. Rendesen megszórva az ételt – hogy benne legyen az élet sava borsa – merthogy élettanilag nem is emeli a vérnyomást, ahogy állítják! Mindenesetre, ez árban még megfelelő és remélem a lehetőségeimhez képest a legegészségesebb is! Nézz utána, hogy te mit is eszel!
A témában olvashatsz, illetve Youtube – on láthatsz videókat Tejfalussy András és Dr. Papp Lajos előadásairól! Nemcsak a sóval kapcsolatos, de egyéb hasznos tanácsokkal is, és érdekes témákkal.

Quick Navigation
Árukereső.hu Árukereső.hu
×
×

kosár